Pijn bij het vrijen (dyspareunie) is een klacht die veel voorkomt. Het komt zowel bij vrouwen als mannen voor.  De bekkenfysiotherapeut ziet veel cliënten met deze klacht en probeert (soms in samenwerking met de seksuoloog/psycholoog) de klachten te verminderen/op te lossen. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de klachten en behandeling bij vrouwen.

Sommige vrouwen hebben er regelmatig last van, anderen een enkele keer. Het kan gaan om pijnklachten bij de ingang van de vagina, maar ook dieper in de buik. Als u vaak pijn ervaart tijdens het vrijen, is het logisch dat u minder zin krijgt om te vrijen. Het is niet ongebruikelijk dat de zin na verloop van tijd helemaal verdwijnt als gevolg van de pijnklachten.

Oorzaken van pijn bij het vrijen

Aanspannen van de bekkenbodemspieren
Veel vrouwen hebben tijdens en na gemeenschap last van een branderig of schrijnend gevoel in het bekkenbodemgebied. Ook bij het plassen kan er een branderig of pijnlijk gevoel zijn. De pijn kan ontstaan doordat de bekkenbodemspieren bewust of onbewust te veel worden aangespannen. Dit kan zowel de oorzaak als het gevolg zijn van de pijn. Door eerdere ervaringen met pijn bij het vrijen, of tijdens een onderzoek bij de arts dat pijnlijk is verlopen, kan er een te hoge spanning in de bekkenbodemspieren ontstaan, waardoor het vrijen juist moeilijker gaat en nog pijnlijker wordt.

Andere oorzaken van pijn bij het vrijen
Naast gynaecologische klachten zijn er andere oorzaken van pijn bij het vrijen te noemen. Het kan zijn dat er een verminderd gevoel van opwinding is en vrouwen vrijen om hun partner een plezier te doen. Daarnaast kunnen negatieve ervaringen uit het verleden de bekkenbodem meer spannen tijdens het vrijen. Dit kunnen seksuele ervaringen zijn, maar ook een onprettige ervaring tijdens een medisch onderzoek of bij een bevalling.

Bij vrouwen die minder zin in seks hebben en moeilijk opgewonden kunnen raken, wordt de vagina niet vochtig en zijn meestal de spieren rondom de vagina gespannen. Hierdoor kan het pijnlijk zijn om gemeenschap te hebben, en kan het een volgende keer nog lastiger zijn om te ontspannen.

De behandeling bij pijn bij het vrijen (dyspareunie) bestaat onder andere uit:

  • Uitleg over functie en anatomie van de bekkenbodemspieren in relatie tot seksualiteit.
  • Bewust worden van de bekkenbodemspieren.
  • Uitleg omtrent verzorging en hygiene rond de vagina.
  • Uitleg van de seksuele responscyclus.
  • Ademhaling- en ontspanningsoefeningen (eventueel met behulp van myofeedback).
  • Hold-relaxtechnieken: Het heel zacht rekken en ontspannen van de bekkenbodemspieren.
  • Trainen met de vaginale ballon.
  • Trainen met pelottes.

De bekkenfysiotherapeut helpt om de fysieke voorwaarden voor vrijen zonder pijn weer mogelijk te maken. Om uit het patroon van angst, pijn en/of spanning te komen, worden deze klachten soms samen met een seksuoloog behandeld. Op deze manier wordt ervoor gezorgd, dat het weer mogelijk is om prettig en pijnloos te vrijen.

Heeft u behoefte aan informatie over de behandeling of wilt u een afspraak maken?

Klik dan hier

Een moment geduld aub.